Primer casal de pel·ícula superat!
En aquesta primera edició del casal d’estiu Un casal de pel·lícula hem seguit una metodologia lúdica i activa. Mitjançant tota mena de recursos didàctics i socioculturals, hem construït un món a part, experimentant realitat i ficció en base als eixos transversals escollits pel grup d’infants: el barri, el mercat, el parc, la màgia o les organitzacions socials.
La primera setmana va ser concebuda com un espai d’experimentació al voltant del reportatge a peu de carrer. Matins de jocs, diàlegs, càmeres i micròfons, on les entrevistes eren l’excusa perfecta per experimentar diferents realitats i perspectives del barri de Sant Andreu. L’experiència es va convertir en un espai de descoberta de l’entorn que va enriquir als i les participants i també a la comunitat que hi va interactuar. "Ens coneixien a tot arreu on anàvem! Era molt divertit...", va explicar un dels infants.
Al crit d’acció i en petits grups, es filmaven imatges dels carrers, el mercat de l’Odèon, el casal d’avis, el parc de la Pegaso... Al principi tot es feia molt intuïtivament: zums, moviments de càmera ràpids, caps tallats i peus com a protagonistes. Tot aquest material el vam compartir en un espai de treball més que divertit de l'escoleta Les Nòmades (C/ Sòcrates, 80). Després, cada nen i cada nena era lliure d’escollir a qui entrevistava, com i de quina manera. També calia posar-se d’acord.
Van ser moments molt educatius en el sentit més ampli de la paraula. Esforç, treball, jubilació, crisi, cooperació o solidaritat són alguns dels conceptes amb els quals la mainada es va trobar. Resumint, realitzar aquest reportatge de carrer entre tots i totes ha estat tota una aventura de cinc dies voltant pel barri.
Durant la segona setmana es va experimentar amb la ficció. Va resultar ser, mai millor dit, un espai de pel·lícula, ple de màgia, amor i guerra. Els i les protagonistes eren zombis, animals, futbolins, robots, fades, detectius i gàngsters. Va quedar clar que la creativitat empodera a la mainada, a més petits i més grans. En total, cinc dies més de casal d’estiu que van recórrer l’educació emocional i l'autoconeixement com a eix transversal que es desplegava en paral·lel als aspectes tècnics, expressius i artístics. Camerògrafs, sonidistes, escenògrafs, ajudants de producció, estilistes i actors i actrius van intervenir successivament amb un acceptable mestratge en complots per dominar el món, assassinats de pel·lícula i bodes fugaces.
Finalment infants, famílies i equip facilitador ens vam acomiadar del casal d’estiu del juliol amb un dinar al parc i una preestrena de pel·lícula. Un primer passi dels curts amb fotocall, cartells, actors i presentadors. Tot un esdeveniment! Cal destacar la importància de l’entorn i la relació amb les famílies i la comunitat per construir una nova manera de veure el món, incitant a un canvi de paradigma en l’educació. Sense cap mena de dubte, ha estat un casal amb molt bones valoracions, per a repetir!
Hem de dir que el més important per a nosaltres no són les produccions o el resultat del casal d’estiu en sí mateix, sinó les experiències que han viscut i el procés pel qual han passat cadascun i cadascuna dels nens i les nenes participants. Processos transformadors perquè arrelen en l’aprenentatge significatiu, l'aprendre fent i jugant i el treball en equip però també individual. Amb aquest tipus d’iniciatives, mitjançant la creativitat, la vivència i la imaginació, incidim en el desenvolupament integral d’infants i joves, sempre posant un especial èmfasi en la seva manera de mirar i entendre el món que els envolta, l’educació emocional i la interrelació amb la comunitat i la vida de barri.
Molt bones vacances a tots i totes!